sábado, 19 de janeiro de 2013

Torta de Pessego / Peach Swiss Roll


Ingredientes:



Para o recheio de Pêssego:

  • Pêssego em lata (6 metades)
  • 2 colheres de sopa de Açúcar Mascavado
  • 2 colheres de sopa de Sumo de Laranja



Para o Bolo:

  • 3 Ovos
  • 1/3 de chávena (80 gr) de Açúcar
  • 1 Vagem de Baunilha
  • Uma pitada de Sal
  • ¾ (80 gr) de chávena de Farinha c/ fermento
  • 1 colher de sopa de Água morna



Para o creme:

  • 250 gr de Crème fraîche ( ver receita de Crème fraîche Caseiro aqui)
  • 3 colheres de sopa de Açúcar em pó



Preparação:
Para o recheio de Pêssego:

   Cortar 2 metades do pêssego em cubos pequenos. Triturar num processador o restante pêssego  juntamente com o açúcar mascavado. Transferir para uma taça, misturar o pêssego aos cubos,  sumo de laranja e reservar pelo menos 30 minutos, guardado no frigorífico.

Para o Bolo:

   Aquecer o forno a 180C.

   Numa taça, bater os ovos, o açúcar  as sementes da baunilha e o sal até obter um creme esbranquiçado. Com uma espátula envolver a água e a farinha, com muito cuidado para não fazer a mistura perder o ar. Não mexer demais, o ideal é misturar tudo com o mínimo de movimentos possível.

   Colocar a mistura num tabuleiro rectangular, forrado com papel vegetar e deixar cozer durante 10 minutos. Retirar do forno e desenformar sobre uma folha de papel vegetal. Deixar ficar quase frio e remover o papel vegetal da base do bolo.

Para o creme:

   Numa taça, misturar bem o Crème fraîche com o açúcar. Reservar.

Para montar a torta:

   Com uma faca serrilhada, cortar os lados do bolo,  espalhar creme sobre toda a sua superfície e, com uma colher,  espalhar também a mistura de pêssego.
Começar cuidadosamente a enrolar a torta, tentado que ela fique o mais apertada possível  Quando esta já tiver enrolada a ponta deve ficar virada para baixo para evitar que esta se desfaça.

   Polvilhar com açúcar em pó e servir com o restante molho de pêssego.


ENGLISH VERSION:


Ingredients:
For the peach filling:

  • Canned peaches (6 halves)
  • 2 tablespoons of brown sugar
  • 2 tablespoons of orange juice



For the sponge:

  • 3 eggs
  • 1/3 cup (80 gr) of sugar
  • 1 vanilla pod
  • A pinch of salt
  • ¾ (80 gr) cups of flour
  • 1 tablespoon of warm water
  •  


For the cream:

  • 1 cup of Crème fraîche ( see our homemade Crème fraîche recipe here)
  • 3 tablespoons of icing sugar



Method:
For the peach filling:

   Put some of the peaches (4 halves) in a blender or food processor with the granulated sugar and blend well. Transfer them to a bowl and add the orange juice. Stir in the remaining peaches, cubed,  and chill in the fridge for at least 30 minutes.

For the sponge:

   Meanwhile, for the sponge, preheat the oven to 190C. Grease and line small rectangular roasting tin with greaseproof paper.

   Beat the eggs, sugar and vanilla in large bowl until the mixture is very pale yellow, foamy and mousse-like. Fold in the warm water with a large metal spoon.
   
   Sift over the flour and salt and fold in gently with the metal spoon. (Don’t overmix here. The trick is to incorporate all the flour with as few ‘folds’ as possible.)

   Pour the mixture into the prepared tin and bake in the oven for 10 minutes. Remove the sponge from the oven and turn the cake out onto a sheet of baking paper. Leave to cool for 10 minutes, then gently peel the lining paper off the sponge and leave to cool.

For the cream:

  Just mix all of the ingredients together in a large bowl.

To assemble the cake:

   Trim off any rough edges of the sponge with a sharp serrated knife. Spread the cream all over the sponge, leaving a small margin so it does not squelch out when it is rolled. Spoon the peach filling over the cream.

   With the shortest side facing you, begin to roll up the as tightly as you can for an impressive-looking finish. Once you have rolled it all up, make sure the join is underneath so it does not come undone.

    Sprinkle with some caster sugar and serve in slices with the remaining peach sauce drizzled over.


Fonte/Source: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/strawberry_and_16874  (adaptada/adapted)

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